STICHTING KASIH

KERNWAARDEN

Image

Aandacht

Kernwaarden en leidende principes van Stichting KasiH.

In onze kernwaarden zijn de basisovertuigingen vervat die het Molukszijn vormgeven: Voor de ander(en), nabij in het bijzonder de mensen die we begeleiden en inzichten geven in het bewustzijnproces immers komen we over het algemeen bij hen thuis. Daarin is aandacht en zorgvuldigheid van wezenlijk belang. We zijn er voor de ander, hoe we helpen, mede-Molukker zijn, dichtbij en met oog wat de ander wilt.
Image

Betrouwbaarheid

Wij zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen.

Samen organiseren we het beste voor onze hulpvragers, we komen afspraken na omdat goede afspraken een goede begeleiding en uiteindelijke implementatie mogelijk maakt.
Image

Creativiteit

Buiten kaders denken, proactief speelruimte benutten.

We benaderen de mensen buiten kaders zodat ze ruimte krijgen om hun weg af  te leggen. Ook mogen de mensen onze veiligheid ervaren dat ze hierin gehoord worden en wij als bestuur geen oordeel over hebben. Het is de vraag achter de vraag, het is hun vraag en hun proces.
Image

Resultaatgericht

Sturen vanuit onze missie op onze doelen.

Alles wat we doen en ontwikkelen helpt in het concretiseren van onze missie en visie op verhalen die een concreet karakter hebben. Bij elk vraag buigt het team van Stichting KasiH om het proces maar vooral het uiteindelijke resultaat, wat goed moet zijn en tevredenheid moet bewerkstelligen, te waarborgen.
Image

Regie

Behoud van eigen regie en professionele autonomie/vakmanschap.

Iedereen is anders, iedere vraag is anders. We organiseren het gevoel, de sfeer en de veiligheid om de vraag in de samenspraak tussen de vrager en hulpverlener zo optimaal mogelijk te laten plaatsvinden.
Image

Reflectie

Tijd voor reflectie, iedereen leert, benutten van talenten.

Werken met vragen van de Molukse gemeenschap vraagt om alert te blijven op zeer uiteenlopende onderwerpen, het gevoel van de vrager, de kwaliteit op inhoud, de samenwerking in het team en feedback van het bestuur. Daarom nemen we tijd om de hulpvragers te reflecteren, te leren en onderzoeken we hoe we hen zo goed mogelijk leren te benaderen.

LAIN SAYANG LAIN